Konsumenci coraz częściej wybierają wędliny premium

www.portalspozywczy.pl 24 września 2014 13:24

Od kilku lat obserwujemy wzrost świadomości konsumentów wędlin. Skutkiem tego są zmiany w trendach zakupowych polskiego klienta - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

- Konsumenci doceniają coraz częściej jakość i oryginalność produktów mięsnych. Dotyczy to zwłaszcza wysokojakościowych wędlin z półki premium - wskazuje prezes UPEMI.

Według danych statystycznych, od 2000 roku wzrasta dynamicznie spożycie wędlin wysokiej jakości. - Jak pokazują dane GUS, jeszcze w 2000 roku było to 5,3 kg na osobę na rok, a w roku 2012 było to już prawie 8 kg na osobę na rok - podkreśla ekspert.

- Klienci stają się coraz bardziej wymagający i dokonują zakupów uważnie czytając etykiety i analizują skład produktów. Preferencje konsumentów skłoniły sporą część zakładów mięsnych do włączenia w swój asortyment produktów wysokojakościowych, które są także dobrym sposobem na zbudowanie silnej marki i rozpoznawalności firmy na rynku - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8348

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane