REKLAMA
REKLAMA

Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na walory zdrowotne słodyczy

www.portalspozywczy.pl 8 maja 2016 10:17

Spożycie słodyczy w Polsce wykazuje tendencje wzrostowe. Słodycze są stałym elementem diety Polaków, którzy zwracają też coraz większą uwagę na ich walory zdrowotne – wynika z raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności” przygotowany przez Bank BGŻ BNP Paribas we współpracy z firmą badawczą GfK.

REKLAMA

Według badań budżetów gospodarstw domowych przeprowadzonych przez GUS spożycie czekolady i wyrobów cukierniczych łącznie zwiększyło się w latach 2005–2014 o 36 proc. do 4,56 kg/os. rocznie.

- Kupując słodycze, podobnie jak przy wyborze innych produktów spożywczych, konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na ich walory zdrowotne. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się więc np. czekolady z wysoką zawartością kakao, uważane za źródło magnezu, czy batony z ziarnem zbóż – informują autorzy raportu.

- Zwiększa się również popyt na produkty w opakowaniach zbiorczych, zawierających mniejsze porcje, czy niskokaloryczne typu light. Osobną kategorią wykazującą wzrost są słodycze bezglutenowe czy bezcukrowe kierowane do specjalnej grupy odbiorców - dodają.

W przypadku dość dużej grupy ankietowanych przez GfK „Polska na widelcu” słodycze wciąż stanowią stały element diety.

24 proc. respondentów deklaruje, że czekoladę oraz batony i wafle je przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tak samo często 19 proc. ankietowanych spożywa cukierki.

Całość na portalspozywczy.pl


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11549

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA