REKLAMA
REKLAMA

Kontrola IJHARS: Co piąte pierogi, kluski i krokiety są fałszowane

Autor: portalspozywczy.pl 25 lutego 2010 12:18

- Co 5 partia wyrobów garmażeryjnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadała jakość handlową niezgodną z deklaracją producentów, natomiast co druga partia kontrolowanych wyrobów była nieprawidłowo oznakowana - wynika z kontroli przeprowadzonej w III kw. 2009 r. przez wojewódzkie inspektoraty IJHARS.

REKLAMA

Porównując powyższe wyniki z wynikami kontroli przeprowadzonej w 2006 roku, należy stwierdzić, że w 2009 roku stwierdzono większy procent partii z nieprawidłowościami (o 2,5 p.p.) w zakresie parametrów fizykochemicznych wyrobów garmażeryjnych. Nieprawidłowości w zakresie znakowania kształtowały się natomiast na podobnym poziomie.
Najwięcej nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w pierogach niemięsnych (tj. pierogach: z truskawkami, z serem, z kapustą), a w przypadku znakowania w drugich daniach (tj. kluskach śląskich, plackach ziemniaczanych, krokietach).
Najczęściej stwierdzaną nieprawidłowością w zakresie parametrów fizykochemicznych było zaniżanie zawartości farszu (nadzienia) w skontrolowanych partiach wyrobów garmażeryjnych, natomiast w przypadku znakowania, podawanie składu niezgodnego z prawdą, co wprowadzało w błąd klientów odnośnie faktycznej informacji o składzie produktu.
Kontrolę przeprowadzono w 78 podmiotach prowadzących produkcję wyrobów garmażeryjnych (tj. 23,5 proc. podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS).


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12491

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA