Kryzys zahamował sprzedaż żywności ekologicznej

Autor: Pierwszy Portal Rolny 6 października 2009 15:15

Kryzys nie sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego, bo wyższe ceny tzw. zdrowej żywności są barierą dla kupujących - informuje działająca przy polskim ministrze rolnictwa Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa. Według Fundacji żywność taką kupują przede wszystkim średnio zamożne klasy społeczeństwa. Jednak w okresie recesji gospodarczej często zadowalają się one produktami z supermarketów - podaje Pierwszy Portal Rolny.

Analitycy zwracają uwagę, że w ostatnim okresie nie zwiększa się liczba producentów ekologicznych. Stanowią oni 2-3 proc. ogółu producentów rolnych. W starej Unii Europejskiej odsetek rolników wytwarzających żywność ekologiczną od 2000 r. nie zmienia się i wynosi średnio 2 proc.
Tymczasem w Polsce, według danych Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, od 2004 r. dynamicznie rośnie liczba gospodarstw ekologicznych. W 2008 r. było ich ponad 15 tys., podczas gdy, w 2004 r. - ok. 4 tys. W stosunku do 2007 r. liczba takich gospodarstw wzrosła o 28 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10873

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane