PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Latem konsumpcja piwa wynosi prawie dwie trzecie rocznej sprzedaży

Autor: portalspozywczy.pl 16 kwietnia 2009 12:41

Latem konsumpcja piwa wynosi prawie dwie trzecie rocznej sprzedaży

- Sprzedaż piwa w maju jest większa od średniej miesięcznej sprzedaży w roku o ok. 20 proc. W miesiącach kwiecień - wrzesień sprzedaż piwa wynosi prawie dwie trzecie całej sprzedaży rocznej - powiedziała serwisowi portalspozywczy.pl Katarzyna Wilczewska z Kompanii Piwowarskiej.

- Piwo jest produktem, który wykazuje dość dużą sezonowość. Zdecydowanie najlepiej sprzedaje się w miesiącach letnich a także bezpośrednio przed i po sezonie. Trudno jednak wyznaczyć konkretną datę rozpoczęcia i zakończenia "sezonu na piwo". Tę datę wyznacza tak naprawdę pogoda. Sprzedaż piwa rośnie w okresie letnim, kiedy jest ciepło, jest sezon urlopowy. Na przestrzeni ostatnich lat zaobserwowaliśmy dodatkowo zjawisko rozciągania się sezonu sprzedaży piwa - nie kończy się on wraz z końcem lata, ale trwa jeszcze dłużej - nawet do końca października, oprócz tego zaczyna się także nieco wcześniej, tj. już w kwietniu - mówi Katarzyna Wilczewska.
Wiosną, a szczególnie latem klienci preferują piwa o mniejszej zawartości alkoholu oraz piwa smakowe. Zatem w portfelu marek rosną udziały takich piw jak Redd's, Gingers, Lech Free. Wśród opakowań w okresie letnim rośnie udział butelki, multipaków puszki i kegów. Natomiast w miesiącach kwiecień, maj i czerwiec szczególnie wyraźny jest wzrost udziału butelki bezzwrotnej.

- Przygotowania do sezonu letniego obejmują różne działania dotyczące spraw związanych m.in. z koniecznością dostarczenia niezbędnych opakowań i surowców do produkcji piwa, z zachowaniem odpowiedniej ilości i najwyższej jakości, we właściwym czasie i miejscu, przygotowaniem promocji np. konsumenckich naszych marek, przygotowaniem piwnych ogródków letnich, a także odpowiednie zaaranżowanie stoisk w sklepach. Takie działania podejmowane są na przestrzeni całego sezonu letniego. Przygotowania często trwają do ostatniej chwili, jednakże w kwietniu obowiązuje tzw. „stan letniej gotowości" - mówi Wilczewska.

Kompania Piwowarska rocznie może wyprodukować 17 mln hl piwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11493

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane