Łodzianie jedzą coraz mniej mięsa

Autor: Express Ilustrowany 12 lutego 2010 10:58

Jak wynika z wyliczeń Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy, przeciętny łodzianin zjada w ciągu miesiąca 0,33 kilograma wołowiny - pięć razy mniej niż dziesięć lat temu - i 3,3 kilograma wieprzowiny - o 20 procent mniej niż w latach 90 - podaje Express Ilustrowany.

Elżbieta Dolniak , właścicielka małego sklepu mięsnego na Kozinach, potwierdza tę handlową zapaść. - Sprzedaż wołowiny spadła w ostatnich latach dwukrotnie. Polędwicę wołową sprowadzamy tylko na zamówienie. Mniej sprzedajemy także innych, tańszych mięs.
Polędwica wołowa kosztuje w Łodzi od 54 zł do 60 zł, wołowina bez kości - 22 - 25 zł, polędwica wieprzowa - 18 zł/kg, szynka wieprzowa - 14 zł/kg. W sytuacji, gdy na żywność wydajemy miesięcznie - jak wynika ze statystyk GUS - ok. 150 zł na osobę, czyli 5 zł dziennie. Tymczasem dziś za przeciętną pensję można kupić więcej wołowiny, wieprzowiny i aż o połowę więcej kurczaków niż 10 lat temu. Mięso jest więc relatywnie tańsze.  Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy chce zaktywizywać sprzedaż i rozpoczyna wielką kampanię reklamową "Mięso krzepi", na którą zostanie wydane w skali kraju około 24 mln zł. Mięso będzie na billboardach, w telewizji, gazetach.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12469

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane