Małe firmy z branży spożywczej są w złej kondycji

Autor: portalspozywczy.pl 19 maja 2010 08:59

Małe firmy z branży spożywczej są w złej kondycji

W kwietniu połowa małych firm była w złej lub bardzo złej kondycji finansowej - informuje Rzeczpospolita. W I kwartale liczba upadłości wzrosła rok do roku o ponad jedną trzecią. Przyczyną są coraz większe problemy ze ściąganiem należności. Tylko w marcu łączna wartość niezapłaconych faktur w monitorowanych przez Dun & Bradstreet 25 firmach z branży spożywczej sięgała przeszło 171 mln zł - czytamy w gazecie.

Co drugie małe przedsiębiorstwo jest w słabej lub bardzo złej kondycji - podkreśla Rzeczpopsolita. W bardzo dobrej - zaledwie 9 proc. Według D&B małe przedsiębiorstwa przodują także w rankingach upadłości. W I kwartale tego roku największą grupę bankrutów stanowiły firmy zatrudniające do pięciu osób (90 upadłości) i od 6 do 10 osób (24 upadłości). To blisko dwie trzecie wszystkich plajt - zauważa dziennik.
Według Euler Hermes, firmy zajmującej się ubezpieczaniem należności, w I kwartale splajtowało 181 firm, o 38 proc. więcej niż w pierwszych trzech miesiącach 2009 r. Przed kryzysem firmy walczyły o zachowanie płynności, jak długo się da, teraz kapitulują dużo wcześniej. Według Tomasza Starusa, głównego analityka EH upadłość nie służy już ochronie interesów wierzycieli, ale dłużników, których zabezpiecza przed egzekucją - czytamy w gazecie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11075

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane