REKLAMA
REKLAMA

Masło pod lupą Inspekcji Handlowej. Zakwestionowano wszystkie badane produkty

Autor: ihgd.pl 3 grudnia 2012 12:09

Wyższa zawartość wody, obecność tłuszczu obcego w tłuszczu mlecznym, wyższa lub niższa zawartość tłuszczu - to ustalenia Inspekcji Handlowej w Gdańsku z kontroli jakości masła przeprowadzonej w tczewskich marketach.

REKLAMA
Spośród przetworów mlecznych najbardziej szczegółowe regulacje dotyczą masła i innych tłuszczów mlecznych do smarowania.

Masło zalicza się do przetworów mlecznych, które to oznaczają produkty uzyskiwane wyłącznie z mleka. Można do nich dodać substancje konieczne do ich wytworzenia, o ile nie stosuje się ich do zastępowania - w całości lub w części - jakichkolwiek naturalnych składników mleka. .

Inspekcja Handlowa w Gdańskuw sierpniu 2012 r. przeprowadziła kontrolę jakości masła. Kontrolą objęto 7 partii produktów (670 szt.) w dwóch placówkach sieci handlowych położonych na terenie Tczewa. W wyniku przeprowadzonej kontroli zakwestionowano wszystkie partie produktów, z uwagi m.in. na: obecność tłuszczu obcego w tłuszczu mlecznym (11,90 proc., w badanej próbce stwierdzono również obecność steroli pochodzenia roślinnego); wyższą zawartość wody (o 0,4 proc.) oraz niższą zawartość tłuszczu (w badanej próbce stwierdzono 67 proc. tłuszczu).

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12695

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA