Masło pod lupą Inspekcji Handlowej. Zakwestionowano wszystkie badane produkty

Autor: ihgd.pl 3 grudnia 2012 12:09

Wyższa zawartość wody, obecność tłuszczu obcego w tłuszczu mlecznym, wyższa lub niższa zawartość tłuszczu - to ustalenia Inspekcji Handlowej w Gdańsku z kontroli jakości masła przeprowadzonej w tczewskich marketach.

Spośród przetworów mlecznych najbardziej szczegółowe regulacje dotyczą masła i innych tłuszczów mlecznych do smarowania.

Masło zalicza się do przetworów mlecznych, które to oznaczają produkty uzyskiwane wyłącznie z mleka. Można do nich dodać substancje konieczne do ich wytworzenia, o ile nie stosuje się ich do zastępowania - w całości lub w części - jakichkolwiek naturalnych składników mleka. .

Inspekcja Handlowa w Gdańskuw sierpniu 2012 r. przeprowadziła kontrolę jakości masła. Kontrolą objęto 7 partii produktów (670 szt.) w dwóch placówkach sieci handlowych położonych na terenie Tczewa. W wyniku przeprowadzonej kontroli zakwestionowano wszystkie partie produktów, z uwagi m.in. na: obecność tłuszczu obcego w tłuszczu mlecznym (11,90 proc., w badanej próbce stwierdzono również obecność steroli pochodzenia roślinnego); wyższą zawartość wody (o 0,4 proc.) oraz niższą zawartość tłuszczu (w badanej próbce stwierdzono 67 proc. tłuszczu).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11084

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane