PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Menu Polaków: Chleb, mięso i jarzyny

Autor: Rzeczpospolita 6 czerwca 2015 09:50

Najpowszechniejszym pożywieniem Polaków jest chleb, lubimy też mięsa i wędliny, zupy oraz jarzyny - pisze "Rzeczpospolita".

Codzienne menu Polaków wzięli pod lupę naukowcy z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, którzy przebadali 2361 osób w wieku powyżej 15 lat.

Okazało się, że chleb jada 92 proc. badanych, głównie na śniadanie; dziwi tylko, że do wieczornego posiłku pieczywo deklaruje jedynie 6 proc.

Ze względów geoklimatycznych zawsze byliśmy mocni w konsumpcji mięsa i wędlin - jadamy je do wszystkich posiłków (67 proc.), oczywiście na obiad; 46 proc. wybiera coś mięsnego na śniadanie, a 40 proc. na kolację.

44 proc. w codziennym jadłospisie ma zupy; jemy też dużo jarzyn, i to surowych - aż 58,5 proc. badanych.

Ale w menu Polaka zadomowiły się też dania i składniki, o których przed 1989 r. nikt nawet nie słyszał. I to w grupach społecznych - wydawałoby się - niezbyt otwartych na nowości.

Jak się bowiem okazuje, krewetki zna 1/4 rolników i 1/3 robotników niewykwalifikowanych, oliwki jadło zaś odpowiednio: 50 i 60 proc. w danej grupie. Pod strzechy trafił łosoś - jadło go 2/3 rolników i 3/4 robotników.

Więcej w "Rzeczpospolitej".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11419

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane