PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

MF nie planuje zmiany stawki VAT na dania gotowe

Autor: PAP 8 maja 2012 13:02

Obniżka VAT z 7 proc. na 5 proc. na gotowe posiłki i dania spowodowała w 2011 r. ubytek ok. 11 mln zł w budżecie państwa - poinformował wiceminister finansów Maciej Grabowski w odpowiedzi na poselską interpelację. MF nie planuje teraz zmiany stawki VAT na te towary.

Grabowski przypomniał, że z Wieloletniego Planu Finansowego Państwa na lata 2010-2013 wynika, że od 2011 r. stawką w wysokości 5 proc. powinny być objęte zarówno podlegające opodatkowaniu do końca 2010 r. stawką podatku w wysokości 3 proc. nieprzetworzone produkty spożywcze, jak i opodatkowane 7-procentową stawką podatku podstawowe produkty żywnościowe.

"W mojej ocenie podejście w cyt. wieloletnim planie nie wykluczało opodatkowania 5-procentową stawką podatku od towarów i usług gotowych posiłków i dań" - stwierdził wiceminister. "Gotowe posiłki i dania są niezwykle popularne i zajmują ważną pozycję w jadłospisie gospodarstw domowych" - dodał.

Grabowski podkreślił, że takie produkty jak chleb, przetwory mięsne (wędliny, konserwy), które zostały wskazane w wieloletnim planie, również nie są produktami niskoprzetworzonymi.

Wiceminister zastrzegł, że ewentualne zmiany wysokości stawek podatku, szczególnie dla produktów żywnościowych, muszą być przeprowadzane bardzo rozważnie, bo mają istotny wpływ zarówno na wielkość wydatków ponoszonych przez gospodarstwa domowe, jak i dla podmiotów związanych z produkcją, zwłaszcza dla rolników. Grabowski nie wykluczył, że w przyszłości stawka VAT na gotowe posiłki i dania zostanie podwyższona. Wymaga to jednak przeprowadzenia szczegółowych analiz - zastrzegł.

Wiceminister poinformował, że skutki finansowe z tytułu obniżenia stawki VAT z 7 proc. na 5 proc. na gotowe posiłki i dania spowodowały w 2011 r. ubytek dochodów budżetu państwa w wysokości ok. 11 mln zł. "Jednakże należy zaznaczyć, że obniżenie stawki podatku VAT z 7 proc. na 5 proc. na podstawowe produkty żywnościowe miało na celu zneutralizowanie skutków podwyższenia stawki VAT na nieprzetworzone i niskoprzetworzone produkty żywnościowe z 3 proc. na 5 proc." - przypomniał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11444

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane