REKLAMA
REKLAMA

Najczęstszą nieprawidłowością w znakowaniu jaj był brak kodu na całości lub części partii

www.farmer.pl 29 listopada 2014 20:21

Oznaczanie skorup jaj pozwala zweryfikować producenta, a także ustalić drogę, jaką przebył produkt. Jest zatem gwarancją jego bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości - informuje www.farmer.pl.

REKLAMA
Jaja trafiające do obrotu handlowego, zgodnie z unijnymi przepisami obowiązującymi w naszym kraju od 1 maja 2004 roku muszą być znakowane. Niezbędny kod producenta jest wybijany na skorupie w zarejestrowanych zakładach pakowania (często jeszcze u producenta).

Szereg cyfr (11) składających się na kod, mówi nie tylko o zakładzie wytworzenia, ale między innymi o kraju, z jakiego pochodzi jajo, a także o metodzie chowu kury, która je zniosła. Stemple z atramentów spożywczych wykonywane są przy użyciu specjalnych drukarek lub automatycznej maszyny sortującej.

Obowiązkiem zakładu produkującego jaja jest, zatem dostarczenie do odbiorcy jaj oznakowanych w prawidłowy sposób (z wyjątkiem producentów utrzymujących do 50 kur nieśnych, sprzedających jaja klientom końcowym na terenie powiatu, w którym zostało ono wyprodukowane lub powiatów sąsiednich, a w miejscu sprzedaży udostępnili niezbędne dane). Kontrola UOKiK w powyższym zakresie, przeprowadzona w 2013 roku ujawniła tymczasem, że najczęstszą nieprawidłowością był brak kodu na całości lub części partii jaj, rzadziej stempel na skorupce był nieczytelny.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13077

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA