Najwięcej serów sprzedaje się w super- i hipermarketach

Autor: portalspozywyczy.pl 1 czerwca 2010 14:57

Najwięcej serów sprzedaje się w super- i hipermarketach

Aż 69 proc. serów sprzedaje się w hiper- i supermarketach, podczas gdy w dużych sklepach spożywczych -7,2 proc., w średnich - 10,8 proc, a w małych - 11,4 proc.

Spożycie serów dojrzewających jest w Polsce znacznie mniejsze niż w wielu krajach zachodnich. Statystyczny Polak zjada rocznie 12,9 kg sera, podczas gdy Holender  - 20 kg, Duńczyk -  21,4 kg, Francuz - 24 kg, a Portugalczyk aż 25,6 kg.

Zdaniem ekspertów spożycie serów będzie wzrastać - wzrasta bowiem zamożność polskiego społeczeństwa. Zmieniają się także nawyki kulinarne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11084

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane