Niemal 21 proc. zakładów fałszuje wędliny

Autor: portalspozywczy.pl 12 listopada 2009 11:46

W pierwszych trzech kwartałach 2009 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała 101 zakładów przetwórstwa mięsnego, czyli ok. 1/3 podmiotów tej branży na terenie kraju. Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku aż 31,5 proc. zakładów deklarujących zgodność produkcji z Polską Normą, oraz 9,7 proc. tych, deklarujących zgodność produkcji z Zakładowymi Normami.

Inspektorzy sprawdzali jakość kiełbas drobno rozdrobnionych, kiełbas homogenizowanych, kiełbas grillowych, kiełbas średnio rozdrobnionych, kiełbas grubo rozdrobnionych, wędlin podrobowych i wędzonki. W kotrolowanych wędlinach stwierdzono m.in. zaniżoną zawartość białka w stosunku do deklaracji producenta (nawet do 3,9 p.proc.), zawyżoną zawartość tłuszczu (do 5,5 p.proc.), wody (do 1,2 p.proc.) czy skrobi (do 2 p. proc.).
Według IJHARS konsumenci nabywający wędliny w różnych rejonach Polski nie mogą oczekiwać produktu tej samej jakości, mimo, że jest to produkt o tej samej nazwie handlowej - wynika z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • ROBERTO Z WARSZAWY. 2009-11-12 14:58:35

    SKANDAL....PRECZ Z OSZUSTAMI....

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11124

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 281544

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane