Niemal dwukrotnie wzrósł odsetek błędnie oznaczonego pieczywa

Autor: portalspozywczy.pl 2 października 2009 13:16

Jakość bułki tartej poprawia się, jednak rośnie odsetek partii źle oznakowanych - to wniosek z ostatniej kontroli jakości handlowej tych produktów, przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Prawie dwukrotnie, w porównaniu z badaniami przeprowadzonymi w I kwartale br. wzrosła liczba błędów w znakowaniu pieczywa.

O ile jakość bułki tartej (jej cechy fizykochemiczne) wzrosła (o 6,5 pproc.) w porównaniu z I kwartałem br., o tyle gorzej wypadło znakowanie opakowań (o 9,8 pproc.).

Nieprawidłowości w zakresie cech fizykochemicznych bułki tartej dotyczyła 25,9 proc. badanych partii (32,4 proc. kwartał wcześniej). Jakość bułki tartej kwestionowano głównie z powodu niewłaściwych parametrów fizykochemicznych, tj. zawyżonej zawartości tłuszczu, obecności niedopuszczalnych ziaren maku i cząstek dodatków cukierniczych oraz strzępek papieru, a także zawyżonej wilgotności i braku trwałości produktu, natomiast nie wniesiono zastrzeżeń w zakresie cech organoleptycznych. W pojedynczych partiach bułki tartej wykazano zaniżony stopień rozdrobnienia, zawyżoną zawartość popiołu oraz zawyżoną zawartość cukrów ogółem.
Złe oznakowanie opakowań bułki tartej stwierdzo w przypadku 35,5 proc. badanych partii. Jeszcze gorzej wypadła ostatnia kontrola oznakowań pieczywa - zafałszowano aż 52,8 proc. kontrolowanych partii. To niemal dwukrotnie wyższy odsetek niż w I kwartale br., kiedy błędy stwierdzono w przypadku 27 proc. badanego pieczywa

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10912

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane