Nowy trend żywnościowy "locavore" coraz bardziej popularny w Polsce

Autor: Agrobiznes TVP 16 października 2012 11:34

Dążenie do zdrowego odżywiania Polaków nie jest już nowością. Jednak mało kto zwraca uwagę na to czy żywność ta jest w pełni naturalna i zarazem lokalna. Aby o tym pamiętać uczy nowy trend zwany locavore. Ale czy w Polsce można być locavore? Można, i to nawet przez Internet - podano w programie "Agrobiznes" w TVP.


Locavore przywędrowało do Polski z Zachodu. Słowo oznacza świadome wybieranie żywności, przede wszystkim naturalnej i produkowanej lokalnie. Najważniejsze są tzw. "żywnościokilometry" - odległość, jaką musi przebyć produkt, nim trafi do konsumenta.
Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Marta 2012-10-16 15:38:59

    Dążę do zdrowego odżywiania ale nie przez kupowanie zdrowej niby ekologicznej żywności w jakichkolwiek sklepach. Ceny są bardzo wysokie a pewności nigdy nie mam . Wzięłam się od tego roku za robienie soków z owoców, które wiem gdzie rosną i wiem,że są ekologiczne. Poza tym robiąc sama soki wiem ,że nie ze zgniłków i bez domieszki wody . Poza tym ,o dziwo, wychodzi za litr o wiele taniej . Mam na myśli np. sok a raczej syrop malinowy . Za syrop firmy Krokus za 330ml trzeba zapłacić ponad 10zł a ja za 10zł mam ponad litr soku. Opłaca sie robic samemu a ile przyjemności.Wędlin nie kupuje , tylko mięso i sama robię wędlinkę do chlebka, także pasztety bez chemii. i wiele innych rzeczy. Dodam ,że wszelkie infekcje , przeziębienia leczę od lat przez siebie zrobionymi syropami.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10920

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane