PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

O 14 proc. zmalała produkcja mrożonych warzyw

Autor: BGŻ 23 czerwca 2009 12:55

Dane GUS wskazują, że w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. wytworzono mniej mrożonych warzyw i marynat w relacji rocznej. W analizowanym okresie produkcja mrożonych warzyw obniżyła się o 14 proc. r/r, do poziomu ok. 132 tys. t, natomiast marynat o 5 proc., do ok. 11,3 tys. t.

 Spadek produkcji przetworów warzywnych może wiązać się m.in. z osłabieniem zapotrzebowania wewnętrznego - będącego jednym z negatywnych skutków spowolnienia gospodarczego w naszym kraju - jak również z niższego popytu importowego na polskie produkty - tłumaczą eksperci BGŻ.

Dane handlowe za pierwszy kwartał br. wskazują na spadek zarówno wolumenu, jak i wartości eksportu przetworów warzywnych. W okresie tym sprzedaż zagraniczna mrożonych warzyw obniżyła się o 11%, do poziomu ok. 104 tys. t. W ujęciu wartościowym, spadek eksportu był nieco mniejszy, o 3% do 55,9 mln EUR.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11517

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane