Obniżą się średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów

Autor: PAP 12 grudnia 2011 14:08

W sezonie 2011/12 obniżą się średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów oraz warzyw i ich przetworów - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Instytut szacuje, że w wyniku spadku cen detalicznych łączne spożycie owoców i ich przetworów oraz warzyw i ich przetworów może zwiększyć w porównaniu z sezonem 2010/11 o odpowiednio 10 i 3 proc

- W sezonie 2011/12 obniżą się średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów oraz warzyw i ich przetworów. Największy będzie spadek cen detalicznych jabłek, gruszek, kapusty i cebuli. Produkty ogrodnicze nie będą zatem miały negatywnego wpływu na wskaźnik wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych. Nie zmienią się średnie ceny detaliczne soków pitnych, nektarów i napojów owocowych i owocowo-warzywnych - napisano.

- W wyniku spadku cen detalicznych łączne spożycie owoców i ich przetworów oraz warzyw i ich przetworów może zwiększyć w porównaniu z sezonem 2010/11 o odpowiednio 10 i 3 proc. do 43 i 60 kg w przeliczeniu na osobę. Nie wzrośnie spożycie soków, nektarów i napojów owocowych. Bardzo ważny wpływ na konsumpcję soków i przetworów owocowych i warzywnych będzie miał poziom dochodów konsumentów, bowiem produkty te charakteryzują się bardzo wysoką dochodową elastycznością popytu - dodano.

Instytut prognozuje, że w roku 2011/12 produkcja przetworów owocowych zwiększy się w relacji do sezonu poprzedniego o ok. 10 proc. do 840 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10467

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane