PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Polacy chcą jeść zdrowo, choć nie zawsze wiedzą jak

Autor: pr 27 października 2016 14:45

Badania CBOS pokazują bowiem, że rośnie świadomość Polaków odnośnie tego co jemy – już 69% rodaków sprawdza datę ważności, a 71% skład produktów. Natomiast zdecydowana większość Polaków chciałaby bardziej dbać o swoje zdrowie i kondycję fizyczną, jednak brakuje im odpowiedniej wiedzy.

REKLAMA

Ponad połowa badanych (54 proc.) uważa zdrowe odżywianie za jedno z najważniejszych działań, które należy podjąć, aby poprawić stan swojego zdrowia. Polacy deklarują, że jedzą odpowiednią ilość produktów zbożowych, mięsa i przetworów mlecznych oraz odpowiednio nawadniają swój organizm. Co trzeci badany przyznaje jednak, że w jego diecie pojawia się zbyt dużo słodyczy oraz niezdrowych przekąsek.

Spotkania w gronie znajomych są okazją nie tylko do spędzania wolnego czasu, ale także wspólnego posiłku. Często oprócz przygotowanych wcześniej sałatek na stole lądują również niezdrowe przekąski. Badania Ipsos pokazują jednak, że i to powoli się zmienia. Już jedna trzecia badanych przyznaje, że w ciągu ostatniego półrocza ograniczyła jedzenie niezdrowych produktów, bądź zastąpiła je zdrowszymi odpowiednikami.

Nie wszyscy mają jednak wiedzę jak takich zmian dokonać. Z raportu przygotowanego przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia wynika, że 1/3 ankietowanych nie wie, które przekąski są zdrowe, a które nie. Z pomocą przychodzą dietetycy, którzy proponują, żeby chipsy czy paluszki, zastępować np. bakaliami, które są źródłem cennych witamin i minerałów.

- Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu  widzenia zasad racjonalnego żywienia – stwierdza dr Ewa Michota-Katulska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. - Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz właściwości alkalizujące – wyjaśnia.

Według dr Magdaleny Zegan z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, wśród suszonych owoców na szczególną uwagę zasługują te bez dodatku konserwantów. Na rynku są już dostępne naturalne bakalie, które nie zawierają dodatku dwutlenku siarki ani kwasu sorbowego i, jak zapewniają producenci, są coraz częściej kupowane przez Polaków.

- Polacy coraz większą wagę przykładają do tego, co ląduje w ich koszyku. Pomagają w tym również same sklepy, które coraz częściej eksponują takie produkty, bo opłaca się to także wizerunkowo – mówi Grzegorz Sobociński, kierownik Biura Zarządu i Marketingu firmy Helio. Realizowane od kilku lat kampania edukacyjna bakalii bez konserwantów Helio Natura ma pomagać konsumentom w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych. pomaga im w tym nie tylko od święta.

 

 

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 15924

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 1120696

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA