REKLAMA
REKLAMA

Polacy chętnie jedzą pomidory i ogórki

Autor: PAP 24 czerwca 2013 10:37

Statystyczny Polak w tym roku zje ponad 100 kg warzyw i ich przetworów, czyli trochę mniej niż w poprzednich latach. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki - poinformowała Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA
Zaznaczyła, że chodzi zarówno o domową konsumpcję, jak i w placówkach gastronomicznych. Według danych GUS, które przywołuje Instytut, w 2011 r. zjedliśmy 106 kg warzyw i ich przetworów, a rok wcześniej - dwa kilo więcej. W latach 2000-2001 przeciętnie zjadaliśmy po 120 kg rocznie. Statystyki te nie uwzględniają ziemniaków.

Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko te warzywa i przetwory, które jemy w domu, to okazuje się, że w ostatnich trzech latach statystyczny Polak spożył 59-60 kg rocznie. Jemy więcej pomidorów, sałaty, cukinii i bakłażanów, a mniej niż kilka lat temu - kapusty i buraków.

Średnio mieszkaniec naszego kraju zjada blisko 10 kg pomidorów rocznie, 7 kg ogórków, ok. 6,7 kg kapusty, ponad 6 kg marchwi i ok. 10 kg pozostałych warzyw, m.in. bakłażanów, cukinii i sałaty.

Produkcja warzyw gruntowych i spod osłon w 2012 r. wyniosła ok. 5,1 mln ton wobec 5,5 mln rok wcześniej. Jak zaznaczyła ekspertka, w Polsce najwięcej uprawia się kapusty, marchwi i cebuli. Rośnie uprawa warzyw w szklarniach i w tunelach foliowych.

Zdaniem Strojewskiej tegoroczna produkcja warzyw gruntowych będzie nieco mniejsza niż w 2012 r., a ceny warzyw - trochę wyższe w porównaniu z ubiegłym rokiem.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13452

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA