REKLAMA
REKLAMA

Polacy jedzą 1,3 kg mięsa tygodniowo

Autor: dlahandlu.pl/pr 2 lutego 2016 18:41

– Mimo wielu żywieniowych zalet, mięso powinniśmy jeść w umiarkowanych ilościach. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia opublikowanymi w styczniu 2016 roku, w ciągu tygodnia konsumpcja wędlin i mięsa, zwłaszcza czerwonego, nie powinna przekraczać 0,5 kg – mówi Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.

REKLAMA

Spożycie mięsa na świecie wynosi 800-820 g tygodniowo, zaś w Polsce – 1,3 kg. Z danych IERiGŻ wynika, iż wędliny stanowią  ok. 40 proc. mięsa spożywanego przez naszych rodaków. Umiarkowane sięganie po mięso czerwone i wędliny jest szczególnie ważne dla osób z zaburzonym profilem lipidowym, nadciśnieniem, schorzeniami układu pokarmowego i nerek.

Czym kierować się podczas zakupu wyrobów wędliniarskich?

- Pomocny w weryfikacji będzie skład produktu. Im wyższy procent wędliny stanowi mięso, tym lepiej. Zwróćmy uwagę także na zawartość soli – nie da się wyprodukować wędliny bez jej dodatku, ale warto wybierać te, które mają jej mniej. Mimo że obecności wielu składników nie da się wyeliminować, pamiętajmy, że długość listy składników nie jest bez znaczenia – z reguły im krótsza, tym korzystniejsza – mówi Katarzyna Zadka.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13077

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA