Polacy jedzą 1,3 kg mięsa tygodniowo

Autor: dlahandlu.pl/pr 2 lutego 2016 18:41

– Mimo wielu żywieniowych zalet, mięso powinniśmy jeść w umiarkowanych ilościach. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia opublikowanymi w styczniu 2016 roku, w ciągu tygodnia konsumpcja wędlin i mięsa, zwłaszcza czerwonego, nie powinna przekraczać 0,5 kg – mówi Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.

Spożycie mięsa na świecie wynosi 800-820 g tygodniowo, zaś w Polsce – 1,3 kg. Z danych IERiGŻ wynika, iż wędliny stanowią  ok. 40 proc. mięsa spożywanego przez naszych rodaków. Umiarkowane sięganie po mięso czerwone i wędliny jest szczególnie ważne dla osób z zaburzonym profilem lipidowym, nadciśnieniem, schorzeniami układu pokarmowego i nerek.

Czym kierować się podczas zakupu wyrobów wędliniarskich?

- Pomocny w weryfikacji będzie skład produktu. Im wyższy procent wędliny stanowi mięso, tym lepiej. Zwróćmy uwagę także na zawartość soli – nie da się wyprodukować wędliny bez jej dodatku, ale warto wybierać te, które mają jej mniej. Mimo że obecności wielu składników nie da się wyeliminować, pamiętajmy, że długość listy składników nie jest bez znaczenia – z reguły im krótsza, tym korzystniejsza – mówi Katarzyna Zadka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10873

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane