Polacy jedzą coraz więcej gęsiny

Autor: PAP 12 listopada 2011 20:04

Polacy coraz chętniej jedzą gęsinę, nadal jednak statystyczny Polak zjada jej znacznie mniej niż innych gatunków drobiu, choć Polska jest czołowym jej producentem w Europie.

Szacuje się, że statystyczny Polak zjada tylko kilka gramów gęsiny, w 2009 r. było to 17-18 gram, ale w 2010 r. już 25 gram na osobę - poinformował dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa Łukasz Dominiak. Natomiast spożycie wszystkich gatunków drobiu w 2010 r. wyniosło ok. 25 kg na osobę i w stosunku do 2009 r. wzrosło o 1 kg.

Jak zaznaczył Dominiak, w tym roku na polski rynek trafi więcej gęsiny niż w roku ubiegłym, co oznacza, że zjemy jej więcej niż w poprzednich latach. W opinii Dominika, do większego spożywania tego mięsa zachęciła Polaków m.in. ubiegłoroczna, ogólnopolska kampania promocyjna.
Dotychczas ok. 90 proc. tego mięsa eksportowaliśmy do Niemiec, w tym roku sprzedamy tam o 5 proc. mniej, mimo że mocne euro zachęca do wywozu.

Polska należy do największych europejskich hodowców gęsi, w ubiegłym roku wyprodukowała 7,2 mln sztuk. Głównym ośrodkiem ich hodowli jest woj. kujawsko-pomorskie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10873

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane