Polacy jedzą mało warzyw i owoców

www.portalspozywczy.pl 19 października 2015 14:46

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, przeciętne, dzienne spożycie owoców i warzyw w Polsce wynosi około 280 g oraz niecałe 30 ml soków owocowych i warzywnych, co oznacza, że jest o wiele niższe niż rekomendowane.

- Najczęściej wybieranymi przez nas owocami są jabłka, cytrusy i banany. Z kolei warzywami po które najchętniej sięgają Polacy są pomidory, ogórki, marchewki oraz kapusta - mówi dr inż. Anny Malinowska, członek rady naukowej programu „Wiem, co Wybieram”.

- Warto podkreślić, że około 50 proc. Polaków spożywa owoce i warzywa każdego dnia, a zaledwie 5-7 proc. zjada je parę razy dziennie. Wartości te nie są wysokie, ale wyższe niż 5 lat temu. Wtedy to codzienne spożycie owoców i warzyw deklarowało o 14 proc. mniej osób, a jedynie 1-2 proc. konsumentów dostarczało do organizmu te produkty każdego dnia. Na wzrost spożycia owoców i warzyw przede wszystkim ma wpływ chęć dbania o zdrowie, a także poprawa świadomości żywieniowej konsumentów. Jednak pomimo niskiego spożycia tych produktów, większość Polaków, bo aż 75 proc. uważa, że dostarcza je do organizmu w odpowiednich ilościach, a ich dieta jest zbilansowana- mówi - mówi dr inż. Anny Malinowska.

Jej zdaniem powyższe dane jasno pokazują, że nie jesteśmy jeszcze świadomym narodem  pod względem wystarczającego, dziennego spożycia owoców i warzyw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10763

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane