Polacy spożywają coraz mniej pieczywa - upadają kolejne piekarnie

Autor: Rzeczpospolita 13 stycznia 2015 09:08

Jak wynika z prognoz Instytutu Polskie Pieczywo, spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych w Polsce w 2015 r. wyniesie zaledwie 45,3 kg na osobę. To o 2,5 kg na osobę mniej, niż wynika z szacunkowych danych podsumowujących rok 2014 i aż o 25,5 kg na osobę mniej, niż 10 lat temu - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Spadek spożycia pieczywa oznacza zamykanie kolejnych piekarni. W Polsce działa już tylko około 9 tys. piekarni, choć jeszcze 10 lat temu było ich około 12 tys. W samym ubiegłym roku w naszym kraju upadło prawie 300 piekarni. Zdaniem Stanisława Butki, prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, w 2015 r. bankructw może być jeszcze więcej. Jak zauważa Butka, Polacy jedzą coraz mniej pieczywa w domach. Wiąże się to z zastępowaniem kanapek płatkami zbożowymi lub słodkimi przekąskami.

Wojciech Zdrojowy, prezes spółdzielni piekarskiej Fawor z Poznania, mówi "Rzeczpospolitej", że na kondycję piekarni rzemieślniczych rzutuje ekspansja sieci handlowych w kierunku wypieku własnego pieczywa z mrożonych produktów. Lecz nawet piekarnie, które dostarczają pieczywo do sklepów, notują coraz gorsze wyniki finansowe.

  • Zbigniew 2015-01-13 22:19:26

    Więcej Lidlów i Biedronek z Piekarniami to pieniądze popłyną do Niemiec i Portugali zamiast do naszych piekarzy!!!

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12438

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane