Polska na 24. miejscu w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności

Autor: www.dlahandlu.pl 12 lipca 2012 09:55

Znamy już wyniki Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności 2012 opracowanego przez Economist Intelligence Unit we współpracy z firmą DuPont oraz międzynarodowymi ekspertami. Polska znalazła się na 24 miejscu Indeksu, w którym zostało uwzględnionych 105 krajów. Mocne strony Polski to wysokie standardy żywieniowe, obecność programów wspierających bezpieczeństwo żywieniowe oraz systemów finansowania dla rolników, bezpieczeństwo żywności, a także niski wskaźnik występowania niedożywienia.

W ogólnym rankingu Polska uzyskała 72,3 pkt. i tym samym znalazła się na 24 miejscu, tuż za Czechami (23 miejsce, 73,5 pkt.), ale przed Węgrami (25 miejsce, 70,7 pkt.) oraz Słowacją (27 miejsce, 68,8 pkt.). Na pierwszym miejscu uplasowały się Stany Zjednoczone z 89,5 pkt., a zaraz za nimi znalazła się Dania, Norwegia, Francja. Niemcy znalazły się na 10 miejscu, natomiast Ukraina na 44.

Ranking został podzielony na trzy główne kategorie: osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. Polska we wszystkich z nich wypadła na mniej więcej równym poziomie, zdecydowanie ponad średnią światową.

W kategorii "Osiągalność cenowa" Polska uplasowała się pod względem produktu krajowego brutto na osobę na poziomie 20,060 USD, natomiast w Stanach Zjednoczonych wyniósł on 48,180 USD, a w Niemczech 39,010 USD. Średnia światowa to 13,644.1 USD.

Wystarczające dostawy żywności to atut Polski - w tej subkategorii zdobyła 87 punktów na 100, czyli 29,7 proc. powyżej średniej. Ma również niezłą infrastrukturę rolniczą (60,2 pkt. na 100) oraz posiada odpowiednie magazyny na zboża (1 pkt. na 1).

Jeśli chodzi o dostęp do żywności, najgorzej została oceniona infrastruktura drogowa - Polska otrzymała jedynie 1 punkt na 4 możliwe, co plasuje ją 15,7 proc. poniżej średniej. Dla porównania Niemcy otrzymały 3 na 4 punkty i są 34,4 proc. powyżej średniej.

Natomiast w subkategorii "stabilność polityczna" Polska uzyskała 25 punktów na 100 (gdzie 100 punktów oznacza najwyższe ryzyko niestabilności). W tej subkategorii Niemcy uzyskały 20 punktów, natomiast Ukraina 55 punktów, co plasuje ją 9 proc. powyżej normy, która wynosi 46,9 pkt.

W kategorii "jakość i bezpieczeństwo" Polska również osiągnęła dobry wynik. Otrzymała 100 proc. punktów w takich subkategoriach, jak normy żywieniowe, krajowe wytyczne dietetyczne, dostępność witaminy A, bezpieczeństwo żywności, agencje mające na celu zapewnienie
bezpieczeństwa i higieny żywności. W subkategorii "bezpieczeństwo żywności" Polska wypadła lepiej niż lider rankingu, czyli Stany Zjednoczone - otrzymała bowiem 100 pkt., a USA 99,3 pkt. na 100.

Poniżej średniej Polska wypada jedynie pod względem obecności żelaza w warzywach - na jedną osobę przypada tutaj 9,9 miligrama na osobę na dzień, podczas gdy średnia światowa to 11,1 miligrama.

- Z jednej strony cieszy wysoka pozycja Polski w Indeksie, z drugiej widać, jakie elementy są najsłabszymi ogniwami związanymi z bezpieczeństwem żywności - komentuje wyniki dr inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk z Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności SGGW. - Widać, że wysoka pozycja Stanów Zjednoczonych oraz krajów Europy Zachodniej i Skandynawii wynika nie tylko z jakości żywności, ale również aspektów takich jak dostęp do żywności, infrastruktura drogowa czy możliwość zaopatrzenia, które często są pomijane na krajowym forum w kontekście bezpieczeństwa żywności - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11733

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane