PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Polski rynek piekarniczy wart ok. 7 mld zł

www.portalspozywczy.pl 9 marca 2013 11:44

Rynek pieczywa paczkowanego w Polsce jest zdecydowanie mniejszy niż rynek pieczywa tradycyjnego, ale spożycie tego typu pieczywa ze względu na zmieniający się tryb życia rośnie i upatrujemy w tym dla nas dużą szansę - mówi Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający spółki FSB Piekarnie.

- Rynek ten dzieli się na kategorie - bułek hamburgerowych, pieczywa cukierniczego, czy tortilii i każda z nich ma inną wartość. Razem mówimy o rynku wartości kilkaset mln złotych. Ostatnio otrzymaliśmy dane, według których rynek piekarniczy, wraz z pieczywem cukierniczym, jest wart ok. 7 mld zł. Oznaczałoby to, że pieczywo paczkowane to niewielki procent całego rynku - dodaje Waldemar Topolski.

Jak wylicza dyrektor FSB Piekarnie, sprzedaż tortilli rośnie o kilkanaście procent rocznie, bułki hamburgerowej tylko nieco mniej, a paczkowanego rogalika francuskiego o 10 proc. W stosunku do chleba, który notuje tendencję spadkową, są to kategorie bardzo interesujące, choć jeszcze małe.

- Myślimy, że takie tempo wzrostu utrzyma się w najbliższych latach, tym bardziej, że do tej pory wiele produktów było sprowadzanych z Zachodu co wpływało na ich wyższą cenę. My chcemy zaproponować bardzo wysokiej jakości produkt lokalny, który pozwoli dotrzeć do szerszej rzeszy konsumentów - dodaje Waldemar Topolski.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11396

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane