PARTNER PORTALU Partner portalu: Herosi Polskiej Przedsiębiorczości

Poprawia się jakość żywności w polskich sklepach

Autor: IAR 22 stycznia 2011 22:21

Jednak wielu producentów nadal oszukuje i oszczędza kosztem klientów. Spośród blisko 6 tysięcy sprawdzonych partii produktów, Inspekcja Handlowa zakwestionowała tylko 5 procent. Dobra wiadomość dla smakoszy oliwy z oliwek - tylko jedna partia tego produktu została zakwestionowana.

Agnieszka Majchrzak z biura prasowego Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów podkreśla, że klienci kupujący masło i mięso nadal nie mogą być pewni jakości tych produktów. Najczęściej fałszowane jest masło, do którego dodawany jest tłuszcz roślinny. Oszukują również producenci mielonego mięsa wołowego, do którego dodawane jest tańsze mięso wieprzowe.

Lista nieprawidłowości jest znacznie dłuższa. Kontrolerzy znaleźli też schab w majeranku, który zrobiono z mięsa kurczaka, parówki cielęce zrobione z drobiu, czy deser czekoladowy bez czekolady. Inspekcja Handlowa przyłapała też producentów na zawyżaniu deklarowanej wagi jajek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9614

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 923188
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane