PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Prezes FPBŻ: W Polsce może marnować się nawet około 4 mln ton. żywności

Autor: portalspozywczy.pl 29 maja 2009 16:05

W 2008 roku, Banki Żywności w Polsce zagospodarowały ok. 6000 ton artykułów spożywczych. Szacujemy, że w tym roku, dzięki zmianie przepisów, ta wielkość wzrośnie do ok. 10 tys. ton. - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

REKLAMA

- W Polsce nie prowadzi się dokładnych badań na temat ilości żywności, która się marnuje. Dlatego opieramy się na badaniach brytyjskich i włoskich. W Wielkiej Brytanii mówi się, że nawet jedna trzecia żywności wyprodukowanej, marnuje się. Oznacza to 6,7 mln ton - podkreśla prezes FPBŻ.

Oczywiście, całości marnowanej żywności nie da się odzyskać i przekazać dla osób niedożywionych. - Około 40 proc. na pewno nadaje się do odzyskania. We Włoszech mówi się o około 5 mln ton żywności, którą można odzyskać. My szacujemy, że w Polsce może marnować się nawet około 4 mln ton - akcentuje Marek Borowski.

Federacja Polskich Banków Żywności, jako organizacja trzeciego sektora skupia się na rozwiązywaniu społecznych problemów. Poprzez wyspecjalizowanie swoich działań w zakresie zapobiegania niedożywieniu oraz marnowania żywności Federacja podejmuje wszelkie działania mające na celu usprawnienie systemu niesienia pomocy. Mając na uwadze kontrowersje związane z podatkiem VAT, które do końca 2008 roku utrudniały producentom i dystrybutorom przekazywanie darowizn żywnościowych Federacja podjęła działania mające na celu usprawnienie polityki prawnej w tym zakresie. Rezultatem wieloletnich prac są znowelizowane ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku dochodowym od osób fizycznych i prawnych, które weszły w życie od 1 stycznia 2009 roku.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16514

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA