Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Możliwe są podwyżki cen detalicznych wędlin

www.portalspozywczy.pl 25 stycznia 2016 15:10

Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia, zauważa, że w bieżącym roku możliwe są podwyżki cen detalicznych wędlin. Najprawdopodobniej będą one nieznaczne i przeprowadzone etapami.

- Rok 2016 może przynieść podwyżki cen. Myślę, że będą one nieznaczne, i przeprowadzone w kilku etapach - mówi Woźnica w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Jak przypomina ze wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego za rok 2015 wynika, że rok ceny towarów i usług konsumpcyjnych obniżyły się w grudniu 2015 o 0,5 proc. rok do roku, a w stosunku do listopada o 0,2 proc. Cały rok 2015 zamyka się na poziomie o 1 proc. niższym niż rok 2014 w kategorii cen towarów i usług konsumpcyjnych.

Woźnica podkreśla również, że według prof. Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej  w pierwszej połowie roku nie należy się spodziewać gwałtownych podwyżek cen żywności.

- Należy pamiętać, że ceny żywności uzależnione są też od kursu walut, w szczególności dolara i euro, warunków atmosferycznych i cen paliw - wyjaśnia prezes ZM Silesia.

Krzysztof Woźnica przewiduje również, iż będą rosły ceny drobiu. Analogiczna sytuacja może mieć miejsce w przypadku mięsa wieprzowego.

Więcej: Portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11837

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane