Przedsiębiorcy oczekują wzrostu sprzedaży żywności

Autor: dlahandlu.pl 22 marca 2010 15:43

W marcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w handlu detalicznym kształtuje się na poziomie plus 3 (minus 3 w lutym). Poprawę koniunktury sygnalizuje 21 proc. badanych przedsiębiorstw, natomiast jej pogorszenie - 18 proc. (przed miesiącem odpowiednio 18 proc. i 21 proc.). Pozostałe przedsiębiorstwa uznają, że ich sytuacja nie ulega zmianie. W najbliższych miesiącach przedsiębiorcy oczekują zwiększenia sprzedaży - wynika z najnowszego raportu GUS-u.

Przedsiębiorstwa małe (w tym mikro) oceniają koniunkturę gospodarczą negatywnie, natomiast średnie i duże - pozytywnie. Dla wszystkich grup przedsiębiorstw oceny te są lepsze niż przed miesiącem.
W marcu badane przedsiębiorstwa branży żywnościowej odnotowują spadek bieżącej sprzedaży, choć mniejszy niż przed miesiącem. Utrzymuje się nadmiar zapasów towarów. Prognozy sprzedaży wskazują na możliwość jej zwiększenia. Ilość towarów zamawianych u dostawców może rosnąć. Zdolność do regulowania bieżących zobowiązań finansowych oceniana jest pesymistycznie, podobnie jak w lutym. Odpowiednie prognozy są pozytywne. Odnotowywany jest wzrost bieżących i przyszłych cen towarów. Dyrektorzy przedsiębiorstw planują nieznacznie zwiększyć zatrudnienie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11086

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane