Raport: Żywność ekologiczna zdrowsza niż konwencjonalna

Autor: BioKurier 28 września 2009 12:20

Raport: Żywność ekologiczna zdrowsza niż konwencjonalna

Nowy raport francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (AFSSA) uznał, że ekologiczna żywność jest pod wieloma względami (zwłaszcza odżywczymi) wartościowsza od konwencjonalnej. Zawiera mniej azotanów i pestycydów, które wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m.in. cukrzycą i chorobą Alzheimera - donosi BioKurier.

Raport stwierdza, że żywność ekologiczna ma wyższy poziom minerałów i przeciwutleniaczy. Z raportu Francuskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności wynika, że rośliny ekologiczne zawierają więcej przeciwutleniaczy, takich jak fenole i kwasu salicylowego, także więcej masy suchej, mają wyższy poziom minerałów. Raport stwierdza, że poziom węglowodanów, białek i witamin jest wystarczająco udokumentowany.
W blisko 100% organiczne produkty nie zawierają żadnych pozostałości pestycydów. Warzywa ekologiczne zawierają też ok. 50 proc. mniej azotanów niż konwencjonalne, zaś zboża ekologiczne zawierają podobny poziom mitotoksyn co konwencjonalne.
Ekologicznie hodowane bydło zawiera więcej chudego mięsa i więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Filety z kurczaków ekologicznych mają 2 - 3 razy mniej tłuszczu i więcej kwasów tłuszczowych Omega 3.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11381

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane