Rekordowy popyt na drób. Polacy wybierają coraz tańsze produkty

Autor: gazeta.pl 24 listopada 2012 19:09

Rocznie zjadamy około 25 kg drobiu i 42 kg wieprzowiny, a proporcje te systematycznie zmierzają ku wyrównaniu. Na koniec tego roku statystyczny Polak zje już 26 kg mięsa drobiowego. Dla porównania - w 2000 roku spożycie wynosiło odpowiednio 14 kg drobiu i 39 wieprzowiny - pisze gazeta.pl

Rekordy w spożyciu drobiu padają ze względu na jego niską cenę. Mięso drobiowe jest najtańsze, a jego ceny nie rosną tak szybko jak innych rodzajów. Tymczasem tylko przez ostatni rok ceny wieprzowiny w sklepach skoczyły o ponad 11 proc., a drobiu - tylko niespełna o 5 proc. 

Jak się okazuje, spożycie drobiu nie rośnie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej.  Spowodowane jest to przede wszystkim kryzysem gospodarczym i wysokim bezrobociem. Ludzie częściej sięgają po tańsze produkty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11075

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane