Rocznie zjadamy ok. 1,5 kg różnego rodzaju dodatków typu "E"

Autor: portalspozywczy.pl 9 lutego 2010 12:45

Rocznie zjadamy ok. 1,5 kg różnego rodzaju dodatków typu "E"

Dodatki do żywności oznaczone symbolem "E" są błędnie kojarzone ze szkodliwymi substancjami chemicznymi. Ocenia się, że każdy z nas zjada w ciągu roku około 1,5 kg różnego rodzaju dodatków - mówi Artur Jędrzejak, główny technolog w firmie Regis.

- Dozwolone substancje dodatkowe to substancje dodawane do żywności w liczbie od kilku do kilkunastu, w celu stworzenia wrażenia smaku i zapachu podobnego do naturalnego, zmiany konsystencji lub barwy oraz przedłużenia terminu ważności do spożycia - tłumaczy Jędrzejak. - Dodatki to żywności to substancje, których nie spożywa się zwyczajowo i które nie są typowym składnikiem żywności. Stosowanie dodatków do żywności musi być bezpieczne, niezbędne ze względu technologicznego oraz nie może wprowadzać w błąd konsumenta co do jakości zdrowotnej produktu - dodaje.

- Substancje dodatkowe, dla których nie zostały ustalone maksymalne dozwolone poziomy, stosuje się w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego, zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10809

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane