Rosną ceny cielęciny, popyt spada

Autor: Express Ilustrowany 12 marca 2010 11:53

Ceny cielęciny w sklepach i na rynkach rosną. Kilogram giczki kosztuje 17,80-26,80 zł, łopatki bez kości - 30 zł, szynki 35-40 zł, schabu - 22 zł, wątróbki -18 zł, karczku - 20 zł, udźca - 60 zł. W dodatku popyt na to mięso spadł. Klienci wybierają głównie drób - podaje Express Ilustrowany.

- W ciągu ośmiu lat produkcja półtusz zmalała z 50 do 38 tysięcy ton. Zmniejszyła się hodowla cieląt, w tym na eksport, polskie cielaki wyjeżdżały m.in. do Niemiec. Importerzy założyli jednak własne hodowle. Od 2000 roku produkcja żywca w Polsce spadła z 83 do 66 tysięcy ton. Hodowcom bardziej opłaca się produkować mięso wołowe i mleko niż cielęcinę - mówi Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa w Warszawie.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11075

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane