Rosnące ceny cukru wynikiem porozumienia dużych hurtowników

Autor: Dziennik Gazeta Prawna 2 kwietnia 2011 10:15

Eksperci rynku rolnego sugerują, że jedną z przyczyn skoku cen cukru mogło być nielegalne porozumienie dużych hurtowników. Na życzenie premiera sprawdza to Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów - podał Dziennik Gazeta Prawna.

Problem drogiej żywności, w tym także rosnących cen cukru, może się jednak rozwiązać bez interwencji rządu czy UOKiK. Wygląda bowiem na to, że dobiliśmy już do cenowego sufitu. Od lutego żywność na giełdach towarowych zaczęła wyraźnie tanieć, a proces ten przyspieszyła marcowa katastrofa nuklearna w Japonii, z powodu której odżyły obawy o przyszłość światowej gospodarki.
Jak pisze Dziennik Gazeta Prawna, ponieważ wzrost cen miał głównie przyczyny spekulacyjne, ceny żywności powinny dalej spadać. Ale spokojnie. Hurtownicy i sklepy kupili zapas towarów po wyższych cenach i nie pogodzą się łatwo ze stratą. Dlatego klienci zobaczą obniżki w sklepach dopiero za kilka miesięcy. Optymistą jest minister Sawicki. Jego zdaniem cukier już w maju powinien kosztować 3,5 zł za 1 kg

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • aloiz 2011-04-03 11:50:54

    Prosz kupić nasz rodzimy cukier w Niemczech po 2.75 za kilogram.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8348

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane