PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Rośnie popularność sorbetów lodowych

Autor: dlahandlu.pl 23 sierpnia 2010 11:14

- Tegoroczny sezon lodowy jest bardzo specyficzny. Widać kilka nowych tendencji: po zachłyśnięciu się kilka lat temu, mrożonymi napowietrzonymi masami bazującymi na serwatce w proszku i syntetycznych barwnikach - obecnie popyt na najtańsze lody spada. Klienci mają świadomość, że kupując litr lodów za 2 złote nie mogą wymagać wartości odżywczych, doznań smakowych czy przyjemności - mówi Bogusław Kazimierz Kamiński, prezes Family Frost Polska.

- Coraz większa rzesza amatorów deserów wybiera lody świadomie, analizując skład i wartości odżywcze. Prawie 3/4 konsumentów lodów szuka w ich składzie naturalnych składników - mówi Bogusław Kazimierz Kamiński.

Jego zdaniem od kilku lat największy wzrost sprzedaży w sezonie letnim notują sorbety. Blisko 25 proc. gospodarstw zauważa, że lody jako deser domowy są bardziej ekonomiczne niż ciasta, galaretki, kremy czy budynie.

- Prawdopodobnie te zmiany na rynku spowodują w dłuższym okresie czasu wzrost spożycia lodów w Polsce. Statystyczny Czech rocznie konsumuje ponad 5 litrów lodów, Włoch zjada ich 8 a Szwed ponad 10 litrów. Statystyczny Polak zjadał dotychczas około 4 litrów lodów rocznie - mówi Bogusław Kazimierz Kamiński.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11193

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane