Rośnie rynek produktów dla alergików

www.portalspozywczy.pl 15 stycznia 2016 14:08

Producenci wytwarzają w specjalny sposób produkty, w których wyeliminowane są określone alergeny, np. jogurt bez laktozy, pieczywo bez glutenu czy bezglutenowy makaron bez jajek i laktozy. Konsumenci potrzebują takich produktów i ich rynek się zwiększa – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.

Zwraca uwagę, że wśród producentów rośnie świadomość problemów z jakim borykają się osoby z dysfunkcją, a co za tym idzie zapotrzebowania na tego typu produkty. - Produkcja taka jednak wymaga szczególnej staranności, która zapewni, że na żadnym etapie przetwarzania i postępowania z produktem nie nastąpi jego kontaminacja alergenem. Procesy wymagają skrupulatności w postępowaniu i wysokiej świadomości pracowników – mówi Małgorzata Kręcka.

portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10690

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane