PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Rośnie spożycie gęsiny

Autor: PAP 17 grudnia 2011 11:44

Promocja gęsiny, prowadzona przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, wpłynęła na większe spożycie tego mięsa w Polsce - uważa dr inż. Hanna Bielińska, zastępca dyrektora Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia.

"Jeszcze trzy-czerty lata temu Polak zjadał średnio 17-20 gramów gęsiny. Obecnie - jak wynika z oceny rynku wewnętrznego i danych konsumenckich - nastąpiło podwojenie spożycia. To bardzo cieszy. Gęsina to zdrowa żywność, ceniona za walory mięsa i tłuszczu, a także zawartość białka, sięgającą 23 procent" - powiedziała PAP Bielińska.

Podkreśliła też, że wzrost zainteresowania gęsiną odczuwa też zakład w Kołudzie Wielkiej. "Mamy dużo zamówień na przyszły rok na pisklęta do chowu przydomowego, a także zamówienia zakładów drobiarskich. Gęsie tusze i wyroby z gęsiny są przedawane od ręki w naszym sklepie firmowym" - dodała Bielińska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11493

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane