PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Rośnie spożycie serów w Polsce

Autor: FAMMU/FAPA 31 lipca 2013 09:10

Przeciętne roczne spożycie serów na osobę w Polsce wciąż znacznie odbiega od średniej krajów UE, w 2011 roku było średnio niższe o 33,3 proc. niż w państwach członkowskich. Nie jest jednak najniższe w Europie. Z przeciętnym rocznym spożyciem serów na poziomie 11,4 kg na osobę w 2011 roku Polska wyprzedza m.in Słowację, Hiszpanię i Irlandię - informuje FAMMU/FAPA.

Ponadto od 2006 roku w naszym kraju obserwowana jest wzrostowa tendencja w ilości spożywanych serów na osobę, nie ma ona jednak wysokiej dynamiki, od 2006 roku do 2011 wskaźnik ten wzrósł zaledwie o 7,5%. Większym popytem cieszą się sery twarogowe, aniżeli dojrzewające i topione. W 2011 roku na 1 kg konsumowanych serów dojrzewających i topionych przypadało ponad 1,4 kg serów twarogowych.

W poprzednich latach stosunek ten był podobny. Wśród krajów UE największym wskaźnikiem ilości spożywanych serów w przeliczeniu na osobę cieszy się Francja (26,3 kg/os. w 2011 roku) wysokie wartości osiąga także Grecja (23,4 kg/os. w obserwowanym okresie) i Niemcy, gdzie w analizowanym przedziale czasowym wskaźnik ten był stabilny osiągając wartości z przedziału 22 - 22,9 kg/osobę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11364

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane