REKLAMA
REKLAMA

Rośnie sprzedaż piw smakowych i specjalnych

www.portalspozywczy.pl 30 kwietnia 2014 10:19

Po boomie na piwa z małych, regionalnych browarów, tegorocznym hitem będą piwa smakowe i piwne specjalności. To właśnie sprzedaż tych, dotąd niszowych produktów, rośnie najszybciej - mimo iż „jasne pełne" cały czas jest najczęstszym gościem na polskich stołach.

REKLAMA

Piwo z dodatkiem kolendry, piwo z sokiem z mirabelek czy piwo o smaku jeżyn - wszystkie te produkty kupujemy już nie tylko w specjalistycznych sklepach dla pasjonatów, lecz także w popularnych super- i hipermarketach. Przykładowo, spośród 400 marek i gatunków piw dostępnych w sklepach Tesco, 50 to piwa smakowe, a 70 to tzw. specjalności piwne.

Specjalności to oryginalne produkty, które powstają m.in. dzięki tradycyjnym metodom fermentacji czy zastosowaniu specjalnych gatunków chmielu. Piwa smakowe z kolei swój charakter zawdzięczają "niepiwnym" dodatkom, takim jak soki owocowe czy przyprawy. I właśnie te dwie grupy piw wydają się być skazane na sukces w "chmielowym" sezonie 2014, który rozpoczyna się majowym długim weekendem.

Spożycie piwa w Polsce szacowane jest na 97-98 litrów na osobę i od kilku lat nie ulega zmianom.
Modę na piwne specjalności zapoczątkowały małe, regionalne browary, rozsiane po polskich miastach i miasteczkach. Dziś ich produkty kupimy w sklepach w całym kraju. 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12311

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA