PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Rynek serów wart 5 mld zł

www.portalspozywczy.pl 1 września 2014 11:19

Hochland Polska szacuje, że w ciągu najbliższych lat rynek serów wzrośnie w granicach 2-3 proc. rocznie. Segmenty mniejsze, jak sery pleśniowe, typu feta oraz z mleka koziego osiągną wzrosty większe niż segmenty wolumenowe.

Z analizy firmy Hochland wynika, że rynek serów w Polsce obecnie wart jest 5 mld zł. To jedna z najchętniej kupowanych kategorii spożywczych w naszym kraju, stanowiąca trzecią kategorię koszyka spożywczego. Największa jej część to sery żółte (30 proc.), potem twarogi (20 proc.), różne serki białe (głównie wiejskie itp.) - 17 proc., kremowe (16 proc.), topione (10 proc.), pozostałe, w tym pleśniowe (7 proc.).

Spożycie sera na osobę w Unii Europejskiej wynosi 17,8 kg na osobę, a w Polsce ok. 12,5 kg i cały czas rośnie, chociaż daleko nam do innych krajów, jak Francja, Włochy czy Niemcy. Jeszcze kilka lat temu Polacy kupowali głównie sery żółte, dziś wybieramy coraz bardziej różnorodne sery kremowe twarogowe, topione, pleśniowe, czy solankowe typu feta.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Benek45 2015-04-28 03:00:17

    Rynek i owszem, wart jest sporo, ale nie oznacza to dobrych warunków w firmie, bo jak poczytałem forum gowork.pl/opinie_czytaj,882234 to masakra z pensjami.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11396

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane