Rynek żywności ekologicznej rośnie i będzie rósł 25-30 proc. rocznie

Autor: portalspozywczy.pl 8 września 2009 14:42

Polacy przekonali się do zdrowej i drogiej żywności ekologicznej. Najlepiej wiedzą o tym jej producenci, których każdego roku przybywa. W Polsce 15 tys. gospodarstw zajmuje się produkcją żywności ekologicznej.

- Liczba ta regularnie rośnie o 25-30 proc. rocznie - mówi Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora departamentu rynków rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Przedsiębiorcy zainteresowani ekologicznym jedzeniem mogą liczyć na finansowe wsparcie jeśli chodzi o promocję takiej żywności.
- Mamy do wydania 30 mln euro na reklamę i promocję ekologicznych produktów i przedsiębiorstw, czekamy na wnioski producentów takiej żywności. Głównym celem tej pomocy jest podniesienie świadomości konsumentów oraz zwiększenie popytu - mówi Władysław Łukasik, prezes Agencji Rynku Rolnego.
Rolnictwo ekologiczne to całościowy sposób gospodarowania, w którym stosuje się tylko naturalne środki.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11686

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane