Rynek żywności ekologicznej rozwija się w tempie ok. 20-25 proc. rocznie

www.portalspozywczy.pl 17 lipca 2013 13:30

Rynek żywności ekologicznej rozwija się w tempie ok. 20-25 proc. rocznie

- Rozwój rynku ekologicznego w Polsce związany jest głównie z rosnącą świadomością konsumentów oraz wzrastającym zainteresowaniem zdrowym stylem życia i odżywiania się. Szacujemy, że rynek ten rozwija się mniej więcej w tempie ok. 20-25 proc. rocznie - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Sylwia Rybicka, prezes zarządu Symbio.

Nie ma dokładnych badań co do wielkości rynku ekologicznego w Polsce, głównie z uwagi na brak rozróżnienia żywności ekologicznej od innej żywności, określanej również mianem zdrowej. Pojawiają się jednak różne szacunki I raporty, które podają, że zdrowej żywności stanowił ok 375 mln w roku 2010 i rośnie 25% rocznie. Instytut Uprawy Nawożenia I Gleboznawstwa w Puławach szacuje wartość rynku na 50 mln Euro.

- Naszym zdaniem, porównując się z innymi państwami UE, gdzie spożycie żywności ekologicznej jest nawet 10-20 krotnie wyższe, Polska jest wciąż na początku drogi. Średnia dla Europy to 3% rynku żywności. Podczas gdy w Niemczech, Dani, czy Szwajcarii ten wskaźnik dochodzi do 5%, w Polsce to wciąż zaledwie 0,2% - mówi Sylwia Rybicka, prezes zarządu Symbio.

I dodaje: - Jeszcze parę lat temu gdy z pewną nieśmiałością wprowadzaliśmy na rynek nasze pierwsze produkty ekologiczne (soki i dżemy) na rynek polski (w tym czasie byliśmy już uznanym producentem ekologicznych półproduktów na rynki Unii Europejskiej i USA), zainteresowanie tymi produktami było szczątkowe, a wiedza na ten temat jeszcze mniejsza. Dziś obserwujemy, że nasi konsumenci są coraz bardziej świadomi i coraz lepiej odróżniają produkty ekologiczne od "pseudoekoproduktów", choć do ideału nam jeszcze daleko. Mało tego, coraz większego znaczenia nabiera fakt, iż jest to produkt polski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek

  • Agnieszka Górnicka, Inquiry 2013-07-17 14:45:52

    Dane o rynku żywności ekologicznej w Polsce są dostępne w raporcie firmy Inquiry.



ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11336

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane