Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest ok. 0,5 mld zł

Autor: portalspozywczy.pl 28 grudnia 2011 11:06

Jak podaje Państwowy Instytutu Badawczy w Puławach wartość rynku żywności ekologicznej w 2011 roku w Polsce zamknie się kwotą około 50 mln euro.

Pod koniec 2010 r. w Polsce było prawie 21 tys. gospodarstw ekologicznych, w stosunku do poprzedniego roku ich liczba wzrosła o ponad 20 proc - wynika z najnowszego raportu Inspekcji, Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Dziś wartość rynku szacowana jest już na około 0,5 miliarda złotych, z czego około połowa przypada na produkty przetworzone. Zdaniem ekspertów w ciągu kilku lat wartość rynku wzrośnie do 1 mld zł. Przybywa, więc firm i gospodarstw produkujących ekologiczną żywność.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10873

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane