PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Skok ceny cukru wywołała panika

Autor: Rzeczpospolita 25 maja 2011 09:23

Wzrost cen cukru to efekt paniki - takie są wstępne wnioski z badań UOKiK, który wkrótce ogłosi także wyniki innych przeprowadzonych analiz - podała Rzeczpospolita.

Z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że w marcu średnia cena tony cukru w Polsce wynosiła niemal 4 tys. zł i była o 99,5 proc. wyższa niż jeszcze w lipcu 2010 r. Klienci w panice wykupywali go ze sklepów, które wprowadziły ograniczenia w liczbie kilogramów, którą mogła kupić jedna osoba. UOKiK - Sprawdzamy, czy nie doszło do porozumienia cenowego. Nasze doświadczenia pokazują, że rynek spożywczy nie należy, tak jak na przykład materiałów budowlanych, do mocno zainfekowanych kartelami - mówi Rzeczpospolitej Małgorzata Krasnodębska-Tomkiel, prezes UOKiK. - Wstępnie wydaje się, że skok ceny cukru był wywołany wzrostem popytu pobudzanego m.in. przez media. To zjawisko bolesne dla konsumentów, ale normalne dla wolnego rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11419

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane