REKLAMA
REKLAMA

Skontrolowano jakość mięsa czerwonego, najwięcej nieprawidłowości w zakresie oznakowania

Autor: IJHARS 26 października 2011 12:10

Wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego z grupy premium.

REKLAMA

Zbadano jakość m.in. wędzonek, kiełbas suszonych i podsuszanych oraz produktów posiadających przyznane znaki jakości, nagrody lub wyróżnienia. Ponadto zbadano wyroby podrobowe i blokowe, wędzonki wysokowydajne oraz kiełbasy homogenizowane.

Kontrolę przeprowadzono w 108 zakładach przetwórstwa mięsnego co stanowi około 10,4 proc. zakładów przetwórstwa mięsnego, prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS.

Jak podaje IJHARS, podsumowując wyniki przeprowadzonej kontroli należy zwrócić uwagę, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania, tj. 34,8 proc. wszystkich skontrolowanych partii przetworów z mięsa czerwonego w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych. Także w grupie wyrobów zaliczanych do klasy premium odsetek partii, w których zakwestionowano prawidłowść oznakowania, był znaczący.

Na przestrzeni czterech lat udział wszystkich partii nieprawidłowo oznakowanych utrzymuje się na podobnym poziomie, tj. od 32,9 proc. w 2010 r. do 41,0 proc. w 2008 r.

Wyniki analiz laboratoryjnych pokazały, że w II kwartale 2011 r., procentowy udział liczby partii przetworów z mięsa czerwonego z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych był wyższy o 4,4 p.p, 5,6 p.p. i 12,9 p.p. w stosunku odpowiednio do 2009 r., 2010 r. i 2008 r.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12554

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA