REKLAMA
REKLAMA

Spada spożycie jogurtów

www.portalspozywczy.pl 22 grudnia 2014 14:44

Ostatnie dane statystyczne GUS po pierwszym kwartale 2014 roku dotyczące stanu rynku mleka w Polsce wskazują, że Polacy w roku 2013 spożyli prawie 4,7 kg jogurtów na osobę, czyli o 3,5 proc. mniej niż w roku 2012. Przy założeniu, że pojemność jednego kubeczka jogurtu to ok 150 g, jedna osoba w minionym roku zjadła średnio ok. 2,5 kubeczka tego produktu w miesiącu.

REKLAMA
Wynik ten jest bardzo niski. Dane te potwierdzają fakt, że Polacy przez spożywanie coraz mniejszych ilości produktów mlecznych, w tym jogurtów mają większe problemy z niedoborem wapnia. W konsekwencji niskiego spożycia mleka spada produkcja jogurtów, a to z kolei ma swój wpływ na stan branży mleczarskiej w Polsce.

Wzrost spożycia produktów mlecznych, w tym zwłaszcza jogurtów, jest istotny z dwóch powodów. Po pierwsze ma to swoje bezpośrednie przełożenie na wyniki sprzedażowe branży oraz produkcję. Po drugie spożywanie produktów mlecznych, w tym jogurtów, jest ważne ze względu na wysokie niedobory wapnia wśród Polaków - mówi Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka. Jak rekomendują eksperci, podniesienie świadomości spożywania produktów mlecznych przez Polaków może ograniczyć niedobory wapnia. Aspekt ten powinien być objęty szczególną troską całej branży mleczarskiej w Polsce. Właśnie dlatego Związek Polskich Przetwórców Mleka wdrożył kampanię edukacyjną „Jogurt pasuje od rana", która ma na celu zachęcenie Polaków do jedzenia jogurtów, a tym samym wpływanie na poprawę zdrowych nawyków żywieniowych.

Według prognoz GUS, kończący się rok może przynieść poprawę dla branży mleczarskiej w Polsce. Dane pokazują, że wzrost produkcji napojów fermentowanych innych niż jogurty może wzrosnąć o 4%. Ponadto przez ten wzrost procentowy poprawi się o ponad 1% produkcja kategorii samych fermentowanych napojów mlecznych. Jogurty w dalszym ciągu są niedoceniane przez polskie społeczeństwo. Co więcej, statystyki wskazują, że na koniec 2014 roku może osiągnąć blisko 1% spadek produkcji. Podnoszenie świadomości Polaków na temat tego, jak ważne jest spożywanie jogurtów w codziennej diecie, może mieć pozytywny wpływ nie tylko na zmniejszenie niedoborów wapnia Polaków, ale również na rozwój całej branży mleczarskiej w kraju.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12558

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA