Spadek spożycia pieczywa ma wpływ na rynek pasztetów i konserw

www.portalspozywczy.pl 20 września 2016 17:06

- Uważam, że jedną z najważniejszych kwestii dla perspektyw rynku pasztetów i konserw jest spożycie pieczywa. Pasztety i część konserw są bowiem dobrami komplementarnymi względem pieczywa. Innymi słowy pasztety i konserwy są zazwyczaj konsumowane jako dodatek do pieczywa, rzadziej jako niezależny produkt - wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Jak dodaje, w świetle badań budżetów gospodarstw domowych w latach 2000-2015 spożycie pieczywa w Polsce zmniejszyło się o ponad 43 proc. i w 2015 r. wyniosło 3,74 kg na mieszkańca. Tym samym,jak zaznacza ekspert Credit Agricole, utrzymujący się trend spadkowy spożycia pieczywa ma negatywny wpływ na rynek pasztetów i konserw.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10864

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane