Spadło spożycie produktów mleczarskich

Autor: BGŻ BNP Paribas 14 października 2015 13:16

Z uwagi na znaczący wzrost cen detalicznych przetworów mleczarskich względem pozostałych produktów żywnościowych, w 2014 r. zarówno bilansowe spożycie mleka i jego przetworów, jak i ich konsumpcja w gospodarstwach domowych, uległy obniżeniu - podają analitycy banku BGŻ BNP Paribas.

Według danych GUS, po silnym wzroście w 2013 r., bilansowa konsumpcja mleka (łącznie z mlekiem na przetwory) w 2014 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, obniżyła się o 0,5 proc. do 205 l w przeliczeniu na jednego mieszkańca.

Spadek spożycia produktów mleczarskich w gospodarstwach domowych był głębszy. Z badań budżetów gospodarstw domowych GUS wynika, że w 2014 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, przeciętne miesięczne spożycie mleka i jego przetworów w przeliczeniu na 1 osobę w gospodarstwie domowym obniżyło się o ok. 2,4 proc.

W największym stopniu obniżyła się konsumpcja mleka spożywczego pitnego i śmietany – po 2,7 proc. odpowiednio do 3,26 l i 0,36 l. Na zmniejszenie spożycia mleka w gospodarstwach domowych ,w 2014 r., które wpisuje się w długookresową tendencji spadku jego konsumpcji, istotny wpływ miał wzrost cen. W 2014 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, ceny detaliczne mleka wzrosły średnio o 5,0 proc., podczas gdy ceny żywności i napojów bezalkoholowych ogółem obniżyły się o 0,9 proc.

Trzeci rok z rzędu zmniejszyła się również konsumpcja jogurtów. W 2014 r. w porównaniu z rokiem poprzednim ich spożycie w gospodarstwach domowych zmniejszyło się o 2,0 proc. do 0,50 kg. Spożycie twarogów w 2014 r. zmniejszyło się o 2,3 proc. do 0,43 kg.

Poprawa sytuacji dochodowej gospodarstw domowych miała wpływ na wzrost spożycia serów dojrzewających i topionych (o 2,6 proc. do 0,39 kg). Poziom konsumpcji tych produktów jest silne uzależniony od poziomu dochodów. W I grupie kwintylowej (obejmującej 20 proc. populacji o najniższych dochodach) spożycie serów dojrzewających i topionych wyniosło 0,26 kg miesięcznie i było ponad dwukrotnie mniejsze, niż w V grupie kwintylowej (obejmującej 20 proc. populacji o najwyższych dochodach), w której wyniosło 0,56 kg. Warto zaznaczyć, że konsumpcja serów dojrzewających i topionych  zwiększyła się mimo znaczącego wzrostu ich cen (przeciętnie w 2014 r. o 4,2 proc.).

Niższe niż w roku ubiegłym ceny artykułów mleczarskich i dalsza poprawa sytuacji dochodowej ludności oraz niższy popyt eksportowy pozwalają przypuszczać, że  spożycie produktów mleczarskich w 2015 r. wzrośnie i będzie w szczególności  dotyczył serów dojrzewających gdyż ich ceny detaliczne w pierwszych ośmiu miesiącach 2015 r. były przeciętnie o 6,0 proc. niższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Czynnikiem hamującym wzrost popytu na artykuły mleczarskie może być znacząca obniżka cen mięsa i jego przetworów.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12438

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane