Spadły ceny przetworów mlecznych

6 marca 2012 12:43

W lutym br., podobnie jak w styczniu, krajowy rynek mleczarski znajdował się pod wpływem spadkowych tendencji cen zbytu. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, pod koniec ubiegłego miesiąca taniały przede wszystkim stałe przetwory mleczne.

Ceny sprzedaży masła w blokach w ciągu tygodnia obniżyły się o ponad 3 proc. do 1289 zł/100 kg, zaś odtłuszczonego mleka w proszku o prawie 2 proc. do 934 zł/100 kg. Jednocześnie masło było o ponad 4 proc. droższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, natomiast ceny OMP kształtowały się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego.

Krajowy rynek serów wydaje się być znacznie bardziej stabilny. Pod koniec lutego sery dojrzewające potaniały średnio o niespełna 1 proc. w relacji tygodniowej, ale pozostały o 4-7 proc. droższe w relacji rocznej.

Zważywszy na zmiany zachodzące na globalnym rynku mleka, kolejne tygodnie przyniosą prawdopodobnie dalsze, niewielkie obniżki cen zbytu artykułów mlecznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11012

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane