REKLAMA
REKLAMA

Spożycie cukru zmniejszyło się o 39 proc.

www.portalspozywczy.pl 6 maja 2016 11:36

- Od końca lat 90. spożycie cukru w czystej postaci w gospodarstwach domowych wykazuje tendencje spadkowe. Według danych GUS, w latach 1999–2014 zmniejszyło się ono aż o 39 proc. do 14,28 kg/os. rocznie. Tym samym cukier był jedną z kategorii żywnościowych, która zanotowała największy spadek konsumpcji w tym okresie, po ziemniakach, mleku, mące i pieczywie - informuje w raporcie "Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności" Bank BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

- Spożycie cukru w czystej postaci w gospodarstwach domowych w kolejnych latach prawdopodobnie będzie w dalszym ciągu się obniżać. Prognozujemy, że w latach 2015– 2020 zmniejszy się o 4,2 proc. Nasze oczekiwania są zbieżne z deklaracjami respondentów (GfK CAPIBUS), którzy znacznie częściej wskazywali na to, że w najbliższych 3 latach ograniczą spożycie cukru (19 proc.) niż je zwiększą (3 proc.). Warto dodać, że wśród osób, które chcą zmniejszyć zużycie cukru, już od jakiegoś czasu coraz popularniejsze stają się zamienniki tego produktu, takie jak stewia czy ksylitol. Z drugiej strony prognozujemy, że w analizowanym okresie konsumpcja cukru w ujęciu bilansowym wzrośnie o 1,9 proc., przede wszystkim w formie produktów wysokoprzetworzonych - czytamy w raporcie.

Więcej na portalspozywczy.pl

  • Marta 2016-05-06 18:08:35

    Jakiś czas t emu podnieśli ceny to teraz mają . Bez cukru można żyć. Ja stosuję niewielkie ilości do ciast a napojów nie słodzę od tego czasu, gdy cukier był taki drogi.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12556

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA